Jotta Suomi toimisi yhteen.

Avoimempi, sujuvampi, luotettavampi. Sellainen terveystietojen maailman kuuluisi mielestämme olla.

Suomen FHIR-perusprofiilit

Suomen FHIR-perusprofiilit

HL7 Finlandin julkaisema Finnish Base Profiles -soveltamisopas määrittelee kansalliset perusprofiilit olennaisimpien FHIR-resurssien käyttöön Suomessa.

HL7 FHIR on uusi sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien yhteentoimivuusstandardi. Se jatkaa aiempien HL7-standardien viitoittamalla tiellä, mutta perustuu tämän hetken käytetyimpiin teknologioihin. Kuka tahansa mobiilisovellusten tai web-palveluiden kehittäjä pääsee FHIR-kehityksessä nopeasti vauhtiin, koska perusteknologiat ovat tuttuja. Lisäksi aiemmista standardeista poiketen FHIR on täysin avoin ja vapaasti ladattavissa ja hyödynnettävissä. Käyttöönottoa tukee myös vahvasti käytetty sosiaalinen media, jossa sekä standardin kehittäjät että sen tuhannet soveltajat tukevat ja neuvovat toisiaan.

FHIR-standardi pyrkii globaalissa perusversiossaan ratkaisemaan 80 % toimijoiden tarpeista, sen, mikä kaikille on yhteistä. Kulttuurit, toimintatavat ja koodistot kuitenkin vaihtelevat ja loput 20 % yhteentoimivuuden tarpeista on jätetty sovittavaksi alueellisesti tai esimerkiksi rajatun aihealueen kesken.

HL7 Finlandin nyt julkaisema soveltamisopas määrittelee kansalliset perusprofiilit keskeisimpien FHIR-resurssien käyttöön. Soveltamisopas kuvaa seikkoja kuten suomalaisen henkilötunnuksen käyttö ja turvakiellon mukaan toimiminen. Opas kuvaa myös kansallista arkkitehtuuria ja sidoksia Koodistopalvelimeen ja keskeisiin Kanta-palveluiden käsitteisiin kuten palvelutapahtuma ja rekisterinpitäjä.

Profiloinnissa on huomioitu myös muiden maiden, erityisesti pohjoismaiden kansalliset soveltamisoppaat ja niissä tehdyt valinnat. Suomen perusprofiileissa on pyritty noudattamaan ja mukailemaan verrokkimaissa jo tehtyjä valintoja.

Soveltamisoppaan pääasiallinen tarkoitus on informoida toimijoita jo olemassa olevista määrittelyistä ja toteutuksista. Se sisältää lukuisia esimerkkejä, joita toimijat voivat käyttää omien toteutustensa ja määritystensä pohjana. Profiileja esiteltiin kattavasti myös FHIR Demo 2023 -kokonaisuudessa.

Profiileja voi käyttää myös toteutusten validointiin. Samoin useita vuoden 2023 demoon osallistuneita toteutuksia voi käyttää järjestelmien testauksen yhteydessä.

Yhteentoimivuuden näkökulmasta olisi oikein tervetullutta, että esimerkiksi hyvinvointialueet ja yksityiset sote-toimijat käyttäisivät profiileita järjestelmien kilpailutuksissa ja jo valittujen järjestelmien jatkokehityksen määrittelyssä.

Lue lisää:

Finnish Base Profiles