SNOMED CT ja HL7
Tiekartta HL7-määrittelyjen ja -standardien käytöstä yhdessä SNOMED CT -termistön kanssa
Tiivistelmä
SNOMED CT -projekti oli yksi HL7 Finland ry:n vuoden 2021 työpaketeista (TP3.3), jossa oli tavoitteena tehdä ohjeistus ja kuvaus siitä, miten SNOMED CT -termistöä käytetään HL7-määrittelyissä ja -standardeissa. Projekti toteutettiin 03-12/2021 aikana, mutta vuoden 2022 puolella tehtiin vielä raportin viimeistelyä. Työn lähtökohtana olivat kaksi Suomessa julkaistua SNOMED CT -luokitusta, Patologian löydösluokitus ja Terveysongelmat ja kontaktien syyt -luokitus.
SNOMED CT on kansainvälinen termistö, joka on tarkoitettu terveydenhuollon tiedon rakenteistamiseen. SNOMED CT tarjoaa yhteisen standardin tiedon hakua, tiedon tilastollista käyttöä ja tietojärjestelmien välistä tiedonsiirtoa varten. Standardissa on lääketieteen, hoitotyön, palvelujen organisoinnin ja potilashallinnon käsitteitä ja termejä sekä kuvaukset käsitteiden välisistä hierarkioista ja muista relaatioista. Järjestelmää ylläpitää SNOMED International -organisaatio. Suomea järjestössä edustaa THL toimien ns. kansallisena jakelukeskuksena (National Release Center, NRC).
Suomessa on vuoteen 2021 mennessä julkaistu kahden SNOMED CT -referenssijoukon esiversiot, Patologian löydösten ja Terveysongelmat ja kontaktien syiden nimikkeistöt. Lisäksi potilastietojärjestelmissä on käytössä luokituksia, joissa on käytettävissä yhden suhde yhteen tai yhden suhde moneen vastaavuuksia SNOMED CT:n kanssa (esim. ICPC 2 E V.7.0 Perusterveydenhuollon luokitus ja Tautiluokitus ICD-10).
Patologian löydösluokitus on THL-projektina 2018-2021 tehty kansallinen standardi, joka on tarkoitus ottaa käyttöön 2022-2023, jolloin se korvaa kaikissa suomalaisissa laboratorioissa käytössä olevan SNOMED II -luokituksen. Terveysongelmat ja kontaktien syyt -nimikkeistöä (TOKS) käytetään, kun kirjataan tieto asiakkaan tai potilaan terveysongelmasta tai yhteydenoton syystä. Nimikkeistöä voidaan hyödyntää terveydenhuollon tietojärjestelmissä ja kansalaisille tarjottavissa sähköisissä palvelu- ja asiointikanavissa.
SNOMED CT:n hyödyntämisestä HL7-rajapintamäärittelyissä esitellään muutama valikoitu malliesimerkki rajapinta- ja yhteentoimivuusmäärittelyistä ja tiedonvaihtotapauksista, joihin olisi mahdollista lisätä SNOMED CT -luokituksilla kirjattavia tietoja. Ehdotukset liittyvät Patologian löydösluokituksen hyödyntämiseen laboratorion kansallisessa tietosisältö- ja HL7 v2-sanomamäärittelyissä sekä TOKS-luokituksen hyödyntämiseen ajanvarauksen kansallisessa tietosisältö- ja HL7 CDA-asiakirjamäärittelyissä.
Selvitystyön tulokset
Projektissa tehtiin ohjeistus ja kuvaus siitä, miten SNOMED CT -termistöä käytetään HL7-määrittelyissä ja -standardeissa. Projektissa käsiteltiin seuraavia asioita:
- SNOMED CT:n hyödyntäminen CDA-määrittelyissä
- esimerkkejä SNOMED CT:n hyödyntämisestä HL7 versio 2 -sanomissa
- ehdotuksia siitä, kuinka Suomessa keskeisiä SNOMED CT -sisältöjä tulisi huomioida rajapinta- ja yhteentoimivuusmäärittelyissä, esimerkkinä patologian lausuntovastaukset
- kartoitus siitä, mihin soveltamisoppaisiin ja määrittelyihin erityisesti nähtäisiin hyödylliseksi lisätä SNOMED CT -linkitys määrittelyjen päivittämisen yhteydessä