Jotta Suomi toimisi yhteen.

Avoimempi, sujuvampi, luotettavampi. Sellainen terveystietojen maailman kuuluisi mielestämme olla.

Laiteliitäntäprojektin tulokset

HL7 PH SIG laiteliitäntäprojekti

HL7 Finland PH SIG toteutti laiteliitäntäprojektin vuonna 2019, jonka teknisestä ratkaisusta vastasi Sensotrend Oy. Projekti tuotti avoimen lähdekoodin ratkaisun eri laitteiden tietojen lataamiseksi Omatietovarantoon. Ratkaisu tukee verensokerimittaria, jatkuvatoimista verensokerisensoria ja insuliinipumppua. Ratkaisua muut kehittäjät voivat itsenäisesti käyttää, muokata ja jatkokehittää omissa kehitysympäristöissään. Palvelukomponentti soveltuu käytettäväksi sekä suorien laiteliitäntöjen että muiden pilvipalvelupohjaisten ratkaisuiden integroinnin osana.

Teknisesti ratkaisun palvelinkomponentti toteutettiin Node.js-sovelluksena. Ratkaisu tukee avoimen lähdekoodin kehittäjäyhteisön määrittelemää Nightscout-rajapintaa ja sen kautta kymmeniä yhteisön kehittämiä sovelluksia. Ratkaisu tukee lisäksi myös Tidepool-yrityksen avointa rajapintaa.

Itse palvelinkomponentti on yleiskäyttöinen ja sisältää edellä mainittujen rajapintojen lisäksi toteutuksen Omatietovarannon kanssa kommunikointiin, kirjautumis- ja luvitusmenettelyineen. Palvelinkomponentin rinnalla toimii selaimella käytettävä web-sovellus, joka toteuttaa Nightscout.fi-palvelun. Tuon palvelun avulla Nightscout-sovelluksia voi siis käyttää suoraan Omatietovarannon yhteydessä. Lisäksi palvelinkomponentissa on toteutettuna kevyt SMART on FHIR -toteutus, joka mahdollistaa integraatiot moderneihin potilastietojärjestelmiin ja kansalaisen luvituksen hallinnan tietojen jakamisen suhteen.

Palvelinkomponentti käyttää erillisenä komponenttina julkaistua konvertteria, joka muuntaa dataa sekä Tidepoolin että Nightscoutin tiedostomuodoista Omatietovarannon tukemaan FHIR-määrittelyn mukaiseen muotoon.

Palvelinkomponentin lisäksi saatavilla on myös Tidepool Uploader -sovelluksesta muokattu versio, joka on käyttöliittymältään hieman muokattu ja käyttää oletusarvoisesti projektin palvelinkomponenttia, ja jonka avulla tietokoneeseen USB-liitännällä liitettävien laitteiden data voidaan siirtää Omatietovarantoon.

Lisätietoa ratkaisusta ja lähdekoodit löytyvät GitHubista, jossa niitä on mahdollista kommentoida ja jossa niiden kehitykseen voi osallistua:

https://github.com/Sensotrend/nightscout-fi

https://github.com/Sensotrend/uploader

https://github.com/Sensotrend/sensotrend-converter

Projektin tuotoksia esitellään julkisesti tiistaina 14.1.2020. Osallistuminen on mahdollista joko Skype-yhteydellä (Ilmoittautumiset 13.1. mennessä: antto.seppala(a)gofore.com) tai paikan päällä Tampereen HealthHUB-tilassa, FinnMedi 1, Arvo Ylpön katu 6, Tampere (ilmoittautumiset mikael(a)sensotrend.com).

Lisätietoja: https://www.healthhub.fi/laiteliityntaprojekti